Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

M20i92r51e43k 63P23i31f10k96a

10. 11. 2014 17:38

Kromě Boha...

0 0
možnosti
AF

KARMA R^

Ve vašich slovech je obsaženo téměř všechno !

Jen malá poznámka.Dnešní islám je vývojově uprostřed doby kamenné, čili ho nemůžeme srovnávat s dnešním křesťanstvím ani judaismem.

1 0
možnosti
Foto

J53a92k49u13b 25R90o75t93h

10. 11. 2014 15:39

Oprava - vůbec nejde o otázku vývoje.

1 0
možnosti
JM

Aniž bych choval jakékoli sympatie k islámu, tak musím nesouhlasit již s nadpisem vašeho článku. Islám, stejně jako křesťanství, jsou obojí abrahamistická monoteistická náboženství. Čili minimálně toto mají společné. A dokonce uznává Ježíše za významného proroka (nikoli ovšem božího syna)

No a dále, pakliže jsme schopni považovat islám za svébytnou civilizaci, vám doporučuji prostudovat dílo Oswalda Spenglera Zánik Západu, což je dílo, kterým se dnes řídí historická věda při posuzování epoch. Spengler na historických paralelách ukazuje, že každá civilizace prochází podobnými fázemi jako lidský život tedy zrození, zrání, rozkvět, úpadek, zánik.

Křesťanská civilizace má 600 let náskok před tou islámskou, ale na rozdíl od vás se nedomnívám, že ono 14. století znamenalo pozitivní moment v jejích dějinách. Naopak. Reformace představovala základní rozkol v křesťanském světě, která sice vygenerovala renesanci, ale také dvě staletí náboženských válek po celém křesťanském světě, završených 30ti letou válkou. Po jejím skončení přišla doba barokní, tedy éra stvořená Jezuity coby symbol znovuupevnění moci Říma (a taky je to vidět na té architektuře, porovnejte Baziliku sv. Jiří na Hradě a sv. Mikuláše). A teprve v ní se začínaly postupně prosazovat myšlenky lidských práv započaté 1215 Magnou Chartou a pokračující v učení Johna Wycliffa, Jana Husa, Martina Luthera, Kalvína ad.  Velmi neklidné časy, definitivně ukončené až Velkou francouzskou revolucí. Tedy 4 století neklidu a kvasu

A stejnou fází si nyní patrně prochází islámská civilizace, která to má o to komplikovanější, že úspěšný Západ v globalizací zmenšeném světě jí neustále strká do jejího vývoje nos svými cizorodými a mnohdy neslučitelnými ideami, což logicky vyvolává její agresivní odezvu.

Naše civilizace se, měřeno Spenglerovou metodou, naproti tomu již nachází jednoznačně v období úpadu, po němž přichází zánik. To, co je zajímavé je, že v Apokalypse je v podstatě identicky (byť symbolickým jazykem) popsáno totéž....

1 11
možnosti
Foto

J54a64k88u68b 17R94o78t26h

10. 11. 2014 15:00

Spenglerem se řídí tak leda Mašíblové, kteří vědu považují za sprosté slovo. Křesťanská civilizace žádný 600letý náskok nikdy neměla. Lidé, čtěte. Ale ne bláboly Mašíblů.:-/

5 1
možnosti
  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2032x
Motorkář, monarchista, křesťan, modroknižník, vtipálek, čtenář, psavec, docent Gorkého university života. Evropský mischung slovanských, germánských, židovských a keltských genů. Syn, manžel, otec, strýc a jednou snad i dědeček. Odpůrce komunistů, nacistů a fašistů.

E-mail: Roth.J@seznam.cz


 

Seznam rubrik