Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KD

V roce 1917 byla Palestina vojensky obsazena Velkou Británií a vznikl Britský mandát Palestina. Zahrnoval i území za řekou Jordán (Zajordánsko). Zde měl být ustaven židovský stát - dle  Balfourovy deklarace (vyjádření postoje britské vlády v otázce vytvoření židovské domoviny), kde se praví: „Vláda Jeho Veličenstva pohlíží příznivě na zřízení národní domoviny židovského lidu v Palestině a vynasnaží se, aby tohoto cíle bylo dosaženo, přičemž se jasně rozumí, že nebude učiněno nic, co by mohlo poškodit občanská a náboženská práva existujících nežidovských společenství v Palestině nebo práva a politické postavení Židů v jakékoliv jiné zemi.".

Do oblasti začalo emigrovat stále více a více Židů, mnozí chtěli najít místo, kde již nebudou ohrožováni antisemitismem. Rychle vzrůstající počty Židů v oblasti začaly znepokojovat část arabského obyvatelstva.

Někteří Židé, kteří do Izraele přicházeli, byli totiž velmi bohatí (v Evropě se celé generace Židů nesměli živit řemeslem, ale v nové kapitalistické společnosti se orientace na obchod stala pro židovské komunity výhodou - to však samozřejmě nezabránilo, spíše možná i způsobilo velkou vlnu antisemitismu na konci devatenáctého století - vzpomeňme na Dreyfusovu aféru).

A jelikož byli někteří příchozí Židé bohatí, stali se rychle elitou v původně zaostalém, před první světovou válkou zkostnatělé Osmanské říši patřícím území. Začalo vznikat napětí a kdysi pokojné soužití arabské většiny a židovské menšiny se začalo měnit v pekelnou oboustrannou nenávist, jaké jsme dnes svědky.

Tato nenávist tudíž pramení z třídní nerovnosti více, než z čehokoli jiného. V důsledku nerovnosti se teprve rodí náboženská a nacionální nenávist, kterou podněcují ti, kdo chtějí v nerovném systému upevnit svou moc. Stále stejný vzorec.

0 0
možnosti
KD

Velká Británie kvůli vzrůstající nevoli některých Arabů rozhodla o tom, že židovský stát vznikne jen na Západním břehu Jordánu. Některým izraelským nacionalistickým organizacím se to nelíbilo a tak následovala  série teroristických útoků (hlavně organizace Irgun) - například na hotel King David (zemřelo 91 lidí).

Velká Británie vzdává mandátu Palestina a přenechává ho nově vzniklé Organizaci Spojených Národů. V OSN je třicátého listopadu 1947 schválen plán na rozdělení Palestiny. Téhož dne vypuká občanská válka mezi izraelskými a arabskými komunitami na území mandátu. Trvá až do vzniku státu Izrael.

Během ní dochází k válečným zločinům, například již zmíněná nacionalistická teroristická organizace Irgun spáchá masakr 107 palestinských vesničanů ve vesnici Deir Yassin. V reakci na tento akt zase došlo k masakru 127 obránců kibucu Kfar Etzion, poté, co se vzdali a byli zajati. Došlo k daleko více masakrům, než jen k těmto dvěma.

Výsledkem občanské války v Britském mandátním území Palestina je na 400 000 palestinských uprchlíků.

Někteří odborníci na tento konflikt se domnívají, že hlavním viníkem byla  polovojenské organizace Hagannah (po vzniku státu Izrael se tato stala jáderm IDF - izraelských obranných sil), která prý vyháněla obyvatelstvo.

V palestinském exodu můžeme sledovat původ přelidnění pásma Gazy - byla jedním z míst, kam se uprchlíci uchýlili (a po vzniku Izraele byla okupována Egyptem). Masový exodus původního obyvatelstva je tedy pozadím vzniku státu Izrael. V květnu 1948 vzniká na základě rozhodnutí OSN stát Izrael. Arabské státy ho neuznávají, po oboustranných zločinech občanské války je nenávist již příliš velká. Izrael je následně napaden pěti sousedními arabskými státy. Ve válce Izrael zvítězí.

3 0
možnosti
JH

Když už OSN rozdělilo britský Mandát Palestinu na dva státy,mělo se také pokusit o konsensus a vytyčení hranic přijatelné jak pro araby tak pro židy. Uměle vytvořený stát nemůže bez dohody se sousedy fungovat,jak se ukazuje po celou dobu historie státu Izrael. Navíc násilí a vzájemná nenávist se stupňují z generace na generaci a vinu nelze jednoznačně hledat jen na jedné straně konfliktu. Jediné,co by snad pomohlo je rozdělení podle usnesení OSN z roku 1947,široká demilitarizovaná zóna a dohled mezinárodních jednotek jako např. v Kosovu. Ale to by se samozřejmě nelíbilo ani teroristům z Hamásu,který by tak musel defacto uznat existenci státu Izrael, ani sionistům z Izraele,kteří by se nechtěli vzdát Gazy a okupovaných území...

1 7
možnosti
Foto

J30a58k73u39b 41R48o52t66h

16. 7. 2014 11:08

Ve světle mapy z roku 47 by mne ta široká demilitarizovaná zóna skutečně zajímala. Tak to vypadá, když se komouš pustí do řešení mezinárodních problémů. Že, soustruhu Herrmanne?:-/

7 1
možnosti
KD

Moderní stát Izrael, o jehož vznik usilovalo sionistické hnutí již od konce 19. století, se odvolává na biblickou myšlenku země izraelské, jejíž zaslíbení tvoří jeden z ústředních motivů judaismu po více než tři tisíce let. Po první světové válce ustanovila Společnost národů Britský mandát Palestina s cílem vytvořit „domovinu pro židovský lid“.[6] V roce 1947 Organizace spojených národů schválila rozdělení Mandátu Palestina na dva státy – židovský a arabský.[7] Přestože Liga arabských států tento plán odmítla, Izrael na jeho základě vyhlásil 14. května 1948 nezávislost a v následující vítězné Válce za nezávislost rozšířil své hranice nad rámec plánu OSN na rozdělení Palestiny. Od té doby trvá mezi Izraelem a sousedícími arabskými zeměmi konflikt, který vyústil v několik válek a desetiletí násilí, trvající dodnes

2 1
možnosti
Foto

J94a72k75u95b 66R43o92t14h

16. 7. 2014 10:54

a) žádná taková biblická myšlenka sionismus nedeterminuje, b) Britský mandát Palestina rozhodně nebyl ustanoven s podobným cílem, c) zbytek jasně ukazuje, jak se věci mají a kdo je za problémy zodpovědný - Arabové. Kromě toho netuším, proč jste sem ten příspěvek vlastně dal.:-/

1 2
možnosti
KD

A proč stát Izrael brání vzniku státu Palestina za podmínek stanovených OSN v roce 1948 ?8-o

3 6
možnosti
Foto

J48a48k98u12b 29R76o98t55h

16. 7. 2014 10:40

Brání? Jak?8-o

2 2
možnosti
ZB

Pane Roth,

Problém je v tom, že kopáním do jiných si nepomůžete. A ponižováním jejich národního cítění si můžete vybít zlost, ale od toho to spravedlivé nebude. Tak jaký je váš návrh na řešení konfliktu? Všechny palestince postřílet ? Nevím, zdali to pomůže. Izrael není mezi  arabskými státy nikterak populární. Můžeme tady plakat jak je to nespravedlivé, ale faktem je, že nebýt podpory USA a tiché tolerance jádrové výzbroje ze strany západních mocností by asi nebyl. Dotaz zní, jak dlouho lze takto žít.

3 3
možnosti
Foto

J43a55k57u42b 86R65o31t14h

16. 7. 2014 10:42

Kopáním? Že by popis relevantních fakt byl kopáním a ponižováním?8-o

A ty kecy o podpoře USA jako jediném kritériu existence mne skutečně baví. Už řadu let. Zjistěte si, odkdy ta pomoc je, jak je vysoká a co by se stalo, kdyby nebyla. :-/

2 1
možnosti

Za popís vývoje vám jsem dal karmu. Nepotřebuji k tomu nic dodávat. Klidně se pod váš článek podepíši.

2 0
možnosti
Foto

J95a20k66u84b 50R63o21t17h

16. 7. 2014 10:39

Fujtajksl. Brrrrrrr.;-€

3 0
možnosti
Foto

Perfektní a pravdivé. Jenom i židé jsou Palestinci. Název Palestinský stát se objevuje až v roce  1967. Jinak smekám klobouk a karmu jak hromR^R^R^

1 0
možnosti
Foto

Je to od roku 1963, kdy vzniklo v Egyptě OOP.

2 0
možnosti
MV

M46i53l29a72n 65V93i54k

16. 7. 2014 10:01

Toto ale novináři nenapíšou...

3 0
možnosti

Hezky a hlavně pravdivě napsánoR^ (Karma)

6 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS