Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ministerstvo financí potvrdilo tuto skutečnost, že v roce 1993 se změnilo a proto ........Dále se pak žongluje s termíny okolo penzijní reformy apod.....no a kde se tedy vzala ta fáma, že Klaus zrušil 333 mld. a proč ne rovnou bilión nebo dva? Stačilo změnit jedno pravidlo. Nevím to přesně správně jen tak přemýšlím, přece by to věhlasný ekonom Klaus, kterému se položila ekonomika státu v roce 1997, někde vyvrátil. Ve státním rozpočtu po roce 1990 (MF nekomentuje co bylo před) mohla být držena papírově virtuálně položka "Důchody", která měla nějakou peněžní hodnotu, nicméně byla součástí nějakého oficiálního balíku peněz a nikdo na toto jen tak nemohl šahat (nepsané pravidlo). Takže se toto zaběhnuté pravidlo zrušilo a řeklo se, že: "Shrnuji tedy: v r.1993 byla v rámci daňové reformy uzákoněna povinnost platit pojistné na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, jehož součástí je i pojistné na důchodové pojištění. Pojistné nahradilo do té doby placené daně z mezd, a nadále zůstalo zachováno financování důchodů ze státního rozpočtu. Nedošlo tedy, a ani nemohlo dojít, k žádnému zrušení důchodového fondu, který neexistoval"...........Závěr si udělejte sami, protože nikdo nevysvětlil jak toto "nepravdivé" tvrzení vzniklo....je to jak v seriálu věřte nevěřte

0 0
možnosti

Pojistné nenahradilulo do té doby daně z mezd. Nebo vy daň z příjmu (tedy i ze mzdy) neplatíte?

Není to jako ze seriálu věřte - nevěřte. Je to jako ze seriálu "Umíte myslet?" Neboť:

Do roku 1992 se žádné pojištění (tedy ani důchodové) neplatilo. Nebyl tedy žádný důvod, zřizovat "důchodový účet". Žádný takový neexistoval. Natož aby byl ve výši téměř dvojnásobku státního rozpočtu v 80. letech.

Odkud by byl takový účet dotován? Jeho p ř e b y t e k by musel činit pětinu (!) každoročního rozpočtu. V zákoně o státním rozpočtu na rok 1989 nic samostatně o důchodech (a tedy ani o důchodovém účtu) nenajdete.

A kam že se oněch 330 mld. běhen dvou let podělo? Jakými transakcemi? Údajně byly rozpuštěny v rozpočtu (původní verze faku před cca 15 roky). Kde se v rozpočtu (ročně cca 380 mld.) tak vysoká částka schovala?

Závěr: Stačí myslet.

3 0
možnosti

Ojoj bojovník za pravdu, ale tu správnou :-)))

1 0
možnosti

Tu kauzu si vybavuji, jen jestli to nahodou nebylo o rozpusteni rezerv statniho rozpoctu, ke kterym si pouze lide, nebo novinari pridali, ze mohly byt pouzity na duchody, napriklad v pripade, ze bude schodek... takze to daleko od pravdy byt nemusi... chce to zjistit, jake jsme meli rezervy, a co se s nimi stalo. Polistopadove vlady totiz rozpoustely mimo pravniho statu kde co.:-P

1 2
možnosti

No vidíte. A zítra už to bude pravda. Takže nejprve jaké že byly "rezervy státního rozpočtu"? Rozpočet je vždy na rok, má jistě rezervy na nepředvídané - ale že by byly ve výši jeho dvojnásobku. Možná máte na mysli finanční přebytek státu (jako opak státního dluhu). Jenže:

- v plánované ekonomice dluh ani přebytek v Kčs být nemohl (dluh se pokryl tiskem peněz, případný přebytek jejich stažením - banka nebyla nezávislá a byla řízena vládou)

- saldo v zahraničních měnách (projevilo se u státem vlastněných bank) činilo cca 2 mld. USD.

Takže kde byl ten "přebytek rozpočtu"??

2 0
možnosti

Už se moc těším až se pan Roth, velký bojovník za pravdu, pustí do tématu "solární tunel". Myslím si že ta škoda která vznikla a stále vzniká stojí za větší pozornost než nějakých 300 mld. Kč .. zde se jedná o čtyř, možná pětinásobek té částky a ta škoda se dá jen těžko zpochybnit. A komunisté v tom opravdu prsty neměli , byli to ti nejryzejší demokraté :-) Samo že i Mirda u toho byl ;-D

7 1
možnosti

Třeba kauza NOVA, MUS, PromoPro no materiálu je dost :-))

1 0
možnosti

Hoši od Bobří řeky, já bych zase chtěl upozornit na jednu nekomunistickou lež která také furt žije. Prý "pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí " .. nebo tak nějak to bylo. Ruku do ohně bych za to ale nedal - slyšel jsem to od nějakých kavárníků. :-)

8 6
možnosti

Ano - podobně je to i s myšlenkou "Pravda vítězí".

Je to heslo. Hvězda, kam máme směřovat. Proto se darebáci a zloději snaží takový slogan zesměšňovat. Abychom zapomněli, že pravda, slušnost je do důležité v lidské společnosti. A hlupáci jim přizvukují.

Víte, pan Werich kdysi pronesl "Blbost nelze porazit. Přesto je třeba s ní bojovat" (uvádím zpaměti). Totéž platí se lží a lháři "Lhářů se nelze zbavit. Přesto je třeba s jejich lží bojovat (a nikoliv raději věřit)".

To je obsaženo v téměř totožných heslech "Pravda vítězí" či "Pravda a láska musí zvítězit nad lří a nenávistí". Ne každý se zamyslí, což je podmínka pochopení.

2 0
možnosti
Foto

nějakých 300 mld. ukrených/neukradených důchodů bych neřešil, to je brnkačka. Ale během éry Václava Havla byl vyplundrován státní majetek za cca 5 bilionů předlistopadových Kčs a to je ralketa !

9 7
možnosti

P90e84t12r 44T15o41m61e10k

5. 12. 2018 20:22

Ralketa, to je nějaký kolotočářský termín?

3 1
možnosti

Mám hoax o vykradeném důchodovém účtu v oblibě. Jednak mě baví, jak dlouho se udržel, tak, že se proti němu dokonce muselo ohradit MF. A ohromná legrace byla, když to někdo vytáhl jako "argument" v diskuzi. Bylo pak naprosto jasné, že se jedná o tupého přeposílače řetězových mailů, který se ani neobtěžuje zjistit si skutečnost ale tváří se jako odborník na ekonomiku. :-)

Ten původní článek nenapsal Ovčáček, jak tady někdo nadhodil ale nějaký Zmítko. A další sranda je, že se právě v Haló novinách k této lži po letech přiznali. ;-D Hodím odkaz do dalšího příspěvku. Kdyby zmizel, tak se to dá najít jako rozhovor s komunistou Opálkou v roce 2014.;-)

9 0
možnosti
Foto

Peníze je třeba točit. Kdyby nám dvacet pět let vládli vlastenci a to především krátce po Vítězném listopadu, kdy se privatizovalo a tunelovalo, tak bychom nebyli zadluženi a nemuseli bychom každoročně vydávat 60 mld na správu dluhu. Nemuseli bychom každoročně dávat 45 mld pro FVE. Měli bychom přebytkový rozpočet.

;-DPatřili bychom mezi nejbohatší země Evropy a místo do Německa mířili by migranti do Česka.

6 0
možnosti

Opravdu? A v jakých fabrikách by se vyrábělo. Ty velké, které znám nebyly konkurenceschopné. Vy znáte některou, která v celosvětové konkurenci obstála?

Kde jste přišel k nesmyslnému čísli na dotace FVE?

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS