Všechny mašíblovské idiocie najdete v novinách

29. 04. 2015 12:20:10
Kdepak jsou ty doby, kdy hledač zjevené a do nynějška skryté pravdy musel špendlíčkem šťourat po různých konspiračních, na koleně tvořených médiích. Teď už je má všude.

Zabývám se konspiracemi a Mašíbly soustavně už nějaký ten pátek. Složku Oblíbené ve vyhledávači mám zaplněnou hromadou odkazů na webové stránky, které mi v tom svým zaměřením pomáhají. Ať už jde o web, věnující se tzv. chemtrails a ochraně proti němu (mé oblíbené octování), megakonspiraci 9.11., jiný, věnující se s vládami kooperujícím mimozemšťanům, další pak iluminátům, jezuitům, sionistickému spiknutí a já už nevím, komu a čemu ještě. Weby amatérské, nadšenecké a prudce horlivé. Obvykle se na nich schází jen úzká skupinka zasvěcenců a badatele mezi sebe pouštějí neradi.

Své nálezy z těchto pramenů rád a často publikuji. Obvykle s peprnými ironickými komentáři, což se Mašíblům pochopitelně nelíbí. Konspirace jsou přeci vážná věc. O iluminátech a chemtrails se nežertuje. O úžasných zbraních, které má například Rusko (a které nikdo nikdy neviděl) už vůbec ne. Může se žertovat o Obamovi, protože ten není žádný vládce, ale bezmocná loutka. O Putinovi ale ne, neboť ten to s námi a s lidstvem myslí dobře. Pokud ovšem taky není loutkou, což si někteří radikální konspirátoři myslí. Vlastně, nikoliv myslí, oni to vědí naprosto přesně a četli to na nějakém už zakázaném webu. Legrace kopec.

Po jistou dobu se však publikování těchto veselých teorií nevěnuji. Ne snad, že by jich bylo málo. Ale primárním důvodem byla původně snaha přinést a) trochu smíchu do pošmourných dní, b) rozumnému čtenáři něco, co se v mainstreamových médiích nedočte a je tak ochuzen o plody šílené imaginace. Jenže – zjistil jsem, že je to dnes zhola zbytečné. Při četbě mašíblovský webů jsem totiž pozvolna a ke svému úžasu zjišťoval, že informace jimi přinesené jsem už četl.

Nejdřív se různé mašíbloviny začaly objevovat na serverech relativně seriózních zpravodajských médií. Pak v tištěných verzích. Nakonec i v televizi a rádiu. Jak se to stalo? Jak došlo k tomu, že pseudoinformace, existující pochopitelně jen na obskurních webech a několika komerčních plátcích (Enigma a pod) se objevily všude? Změnilo se čtenářovo či divákovo chápání zdrojů natolik, že už je v pořádku, když MF Dnes či ČT přinese nějakou tu konspiračku?

Kdepak. Došlo jen k tomu, že zatímco dříve šílené teorie produkovali jedinci na hraně psychiatrické nemoci (a někteří i za ní) a několik vykuků, kteří si z touhy číst nebo vidět něco tajuplného a skrytého udělali byznys (exguvernér Minesoty Jesse Ventura například), nyní jsou autory těchto bláznivin osobnosti veřejného života. Někdy to myslí vážně, někdy konspirace používají jako formu politické propagandy.

Ještě jsem zvládl poslance Humla. Pochopil jsem i europoslance Ransdorfa. I pár poslanců za Úsvit. Ti to dělají zpravidla kvůli tomu, že jinak by si jich média vůbec nevšimla. A tak tu a tam něco zoufalého vypustí a redaktoři i editoři plesají. Ale když už to páchají předsedové vlád, prezidenti a jejich tiskoví mluvčí, a média jásají a pouštějí jimi stvořené nesmysly do světa, nemám důvod, proč bych se dále publikačně věnoval fenoménu Mašíblovství. Vše, o co jsem se snažil, nyní za mne udělají ostatní, hlavy pomazanější a s přístupem do celostátních i světových médií lepším a silnějším, než já budu někdy mít.

Až budete jednou zase číst nějaký veselý článek, pod kterým budu podepsán, a ten bude věnován konspiračním teoriím, jejich tvůrcům a vykladačům, bude to znamenat, že svět i média se obrací k normálu. Je zde ovšem otázka – při současném stavu lidského vědomí lze předpokládat, že se k tématu někdy vrátím?

P.S. Jsem si vědom, že tím, co jsem napsal, jsem zklamal kolegu blogera, pana doktora Vodvářku. Hluboce se mu tímto omlouvám a doufám, že na mne kvůli tomu nezanevře.

Autor: Jakub Roth | středa 29.4.2015 12:20 | karma článku: 19.74 | přečteno: 995x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 244 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 424 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 107 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 587 | Diskuse
Počet článků 152 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2032

Motorkář, monarchista, křesťan, modroknižník, vtipálek, čtenář, psavec, docent Gorkého university života. Evropský mischung slovanských, germánských, židovských a keltských genů. Syn, manžel, otec, strýc a jednou snad i dědeček. Odpůrce komunistů, nacistů a fašistů.

E-mail: Roth.J@seznam.cz

 

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...