Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prokletí toaletního papíru

Budou-li Sahaře vládnout komunisté, a pokud tam zavedou socialismus, brzy dojde písek. Tak hodnotil můj moudrý otec politicko-ekonomický experiment, který 40 let ničil naší zemi.

Bolívarovská republika Venezuela není výjimkou. Poté, co se moci chopil dnes již zesnulý hrdina revoluce, armádní důstojník Chávez, se země zaměřila na socialistický ekonomický systém. Masivní subvence nevýkonnému průmyslu a zemědělství, znárodňování zahraničních společností (překlad z Bolívarovštiny je jednoduchý – loupež), podpora zcela nekoncepčních sociálních programů s mizivými výsledky, státní zásahy do trhu. Vše, a to narůstající měrou, pokračuje i za vlády nynějšího prezidenta Mádura, bývalého řidiče autobusu a profesionálního odboráře a revolucionáře. Na krásnou jihoamerickou zemi byla totiž uvržena kletba toaletního papíru.

Stát se potýká s prudkým nárůstem nezaměstnanosti (ještě nepřišli na „zázračný“ lék reálného socialismu, zvaný pracovní povinnost) a kriminality. Chybí spotřební zboží, mléko, mouka, léky, obchody zejí prázdnotou a v ulicích Caracasu kvete černý trh s desetinásobnými cenami i za základní komodity. A opět není toaletní papír! Nicméně socialistický experiment pokračuje dál a za všechno mohou kontrarevolucionáři, USA, CIA, NSA, FED, možná i NASA či KFC. Jakmile socialisté krachují, nepřítele třeba. Přeci nebudeme, comrades, říkat, že jsme tupci, neumíme nic, zmrvili jsme, na co jsme sáhli a naši oponenti měli, sakra, pravdu.

Poslední události na trhu s ropou a zemním plynem daly Venezuele další ránu. A to takovou, že se prezident vydal do světa a u OPEC škemrá snížení produkce a navýšení ceny, u Číny pak další obrovskou půjčku. A cestou říká novinářům, že USA se rozhodly Bolívarovce zničit a proto si těží ropu sami z břidlice a od Venezuely už skoro nic nekupují. Což je evidentní podraz revoluce. Sice až na pár levicových deviantů a několik Mašíblů, tedy zastánců konspiračních teorií, je ostatním jasné, kdo a proč za současnou ropnou krizi může, ale to tak dobře nezní. Cože? USA mají být vlastně obětí? Tak to ne, comrades, to je jistě spiknutí nad jiným, v temnotě skrytým spiknutím.

V státech, které nebyly nikdy zasaženy vládou jedné extremistické strany moskevského typu, není lidem jasné, jak se země, která má tak obrovské zásoby ropy, země, která vlastní vrty i rafinérie, protože vyhnala původní vlastníky a vše jim uloupila, země, která zkrátka plně spravuje těžbu i vývoz, může být ekonomicky na dně. Nutno podotknout, že už poněkolikáté. Někteří si dokonce pokládají otázku, zda v krajině divoce i zemědělsky pěstovaných banánů nevznikne jejich nedostatek. A je to tou v titulku zmíněnou kletbou.

Nevím, kdo jí pronáší, ale musí to být strašlivý černokněžník. Musí mít neuvěřitelnou moc. Jinak si těžko vysvětlit, že průvodním jevem státních socialistických experimentů je nedostatek spotřebního zboží, ale především papíru na zadel. Taková kletba způsobí, že najednou nejsou menstruační vložky a dámy v nouzi používají chomáče vaty, jako u nás v první polovině let osmdesátých. Kletba zaviní, že ač vyhoří jedna jediná papírna, v celém státě není dost roliček toaleťáku a nelze žádnou dovézt ze spřátelených zemí. A zcela jistě může za to, že nemůžete sehnat pitomou leteckou gumu, protože černokněžník přestěhoval nějakým kouzlem její výrobu do úplně jiného státu.

A tak je jasné, že i Venezuelu postihla tato papírově záchodová kletba. Zavinila, že země, která 95 % vývozu postavila na ropě a plynu, nebyla schopná z dříve utržených peněz zajistit průmysl a zvýšit výkonnost zemědělství. Může za to, že získané státní finance zmizely v nákladných a zcela nesmyslných sociálních programech a subvencích. A jistě může i za to, že revoluční armáda musela zakročit ve prospěch občanů a obsadit soukromé obchody, jejichž majitelé nechtěli dávat, lumpové, své zboží za likvidační ceny či dokonce zadarmo.

Musí to být ta kletba. Protože v normálně fungující zemi se takové šílenosti nestávají. A dalším důvodem, proč se o nic jiného, než temnou magii nemůže jednat, je fakt, že jinak by se přeci moudré hlavy v donedávna fungující Evropě nemohly snažit o zavedení něčeho podobného. Něčeho, co končí nedostatkem hajzlpapíru.

P.S.

Tak si říkám, zda Kletba toaletního papíru nepostihla i jiný stát. Zemi, která má obrovské zásoby strategických surovin, zemi, která žije z jejich exportu, zemi, která neinvestuje do posílení průmyslu, technologií a zemědělství, zemi, která místo toho raději znovu buduje obrovskou armádu. Rusko.

Autor: Jakub Roth | úterý 6.1.2015 12:32 | karma článku: 25,97 | přečteno: 1356x
  • Další články autora

Jakub Roth

Komunisté ministra zahraničí Petříčka pochopitelně nenávidí…

Očividně se nyní domnívají, že vláda bude tančit, jak oni zapískají. A vcelku se jim to daří. Až na jeden případ, který je výjimkou. Ministr zahraničí Tomáš Petříček totiž jedná tak, jak mu praví dlouholetá vládní koncepce.

4.2.2019 v 8:27 | Karma: 28,60 | Přečteno: 867x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Je Zeman obchodním zástupcem Huawei?

Podle všeho je. A znovu a zas to veřejně dokazuje. Jak jinak si totiž vysvětlit jeho kroky v posledních týdnech a dnech.

2.2.2019 v 9:26 | Karma: 32,02 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Prezident Trump už zcela zešílel?

Nebo je skutečně agentem Kremlu? Vždy jsem se této teorii smál, ale jeho poslední vyjádření o oprávněnosti sovětské agrese proti Afghánistánu je jaksi šokézní.

4.1.2019 v 15:05 | Karma: 24,89 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Pan Baklažán, kocour 3)

Trochtovi se ničemu nediví, Jindřiška a Davídek se sbližují s panem Baklažánem tak usilovně, že z toho Davida rozbolí hlava, Amálka se sklouzne a paní Dvoriačiková maluje čerta.

29.12.2018 v 11:46 | Karma: 9,31 | Přečteno: 164x | Diskuse| Poezie a próza

Jakub Roth

Ministr kultury podpořil komunistickou lež

Tak křtil, nebo nekřtil? To je vlastně úplně jedno. Přišel, promluvil, popřál a tím legitimizoval vydání knihy, která má prý přinést „jiný pohled“ na církevní majetek.

28.12.2018 v 10:03 | Karma: 41,03 | Přečteno: 2467x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2032x
Motorkář, monarchista, křesťan, modroknižník, vtipálek, čtenář, psavec, docent Gorkého university života. Evropský mischung slovanských, germánských, židovských a keltských genů. Syn, manžel, otec, strýc a jednou snad i dědeček. Odpůrce komunistů, nacistů a fašistů.

E-mail: Roth.J@seznam.cz


 

Seznam rubrik